Van piekeren naar oplossen

Herkenbaar..de volgende uitspraken:

afbeelding tekstwolken

Veel personen met autisme ervaren meer stress doordat ze heel veel zorgen hebben. Prikkels komen vaak ongefilterd binnen en er is te weinig tijd in onze snelle wereld om alles op eigen tempo te verwerken.

Als ouder, partner of begeleider kunnen we de omgeving aanpassen zodat deze autisme vriendelijker wordt.
We kunnen ervoor zorgen dat de persoon met autisme zich vaker op een dag kan ontspannen zodat het symbolische emmertje niet zo snel overloopt. Ontspannen door extra te bewegen of misschien wel net iets langer spelen op de tablet.  Er zijn ook mensen die baat hebben natuurlijke oliën die o.a. met hun geur zorgen voor een ontspannend gevoel in deze situaties. Andere mensen voelen zich gewoon het fijnste in een rustige omgeving.

Het is goed om in beeld te hebben wat voor personen met autisme fijne momenten en minder fijne momenten zijn. Tijdens begeleidingen vraag ik vaak aan begeleiders / ouders om een “dag in de hemel” en een “dag in de hel” te beschrijven voor de persoon met autisme.

Naast alle aanpassingen van buitenaf is het goed om erachter te komen waar het gepieker of de zorgen vandaag komt. Bij jonge kinderen die nog niet kunnen praten of personen met een laag niveau is het soms lastig om hierachter te komen. Dan is het van belang dat begeleiders en ouders goed observeren.

Bij personen met autisme die wel kunnen communiceren kun je in gesprek gaan over het piekeren. Om er achter te komen waarom iemand in een bepaalde situatie iets doet, denkt, of voelt, kan een G-schema (uit de cognitieve gedragstherapie) worden gemaakt. Een G- schema bestaat uit een aantal G’s: Gebeurtenis, Gedachten, Gevoelens, Gedrag, Gevolgen.
Op deze manier kom je  op een neutrale, visuele manier tot een oplossing komen om het piekeren een volgende keer te voorkomen. De persoon met autisme krijgt meer grip te krijgen op wat er gebeurt.

Hieronder een voorbeeld van een G—schema die je kunt gebruiken.
Downloaden als PDF klik hier:  g-schema

G schema 1g schema het kan anders

Bij het invullen van het G-schema is het belangrijk om aan te sluiten bij de manier die het beste aansluit bij de persoon met autisme. de ene persoon wil het liefste tekenen, De ander wil het liefst rappen, terwijl nog iemand anders meer steun heeft aan geschreven taal.

Het moeilijke aan zo’n schema invullen is dat je verkeerde dingen bij het verkeerde woord gaat zetten. Veel mensen vinden het al lastig om te omschrijven wat er gebeurde. Hier wordt al snel een lang verhaal neergeschreven waarin ook het gevoel en gedrag wordt verwerkt. Je moet het eigenlijk zo kort mogelijk omschrijven en vooral heel feitelijk.

Ook van piekeren naar oplossen gaan? Maar hulp nodig?

Autismeprikkels heeft ruime ervaring om op een creatieve, bij de persoon passende manier dit soort oplossende gesprekken met behulp van een G-schema te voeren.

Nieuwsgierig naar nog meer praktijkvoorbeelden en tips rondom het begeleiden en coachen van kinderen en jongeren met autisme? Like mijn facebookpagina en blijf mijn blogs volgen.

Sandra Stultiens-Houben
www.autismeprikkels.nl
Nederweert

Digiprove sealAuteursrechtelijk beschermd door Digiprove © 2016 Sandra Stultiens-Houben

:)